IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават лондонското летище Гетуик за 1,5 млрд. паунда

Купувач е Global Infrastructure Partners, която вече притежава летището London City Airport

09:51 | 21.10.09 г.
Продават лондонското летище Гетуик за 1,5 млрд. паунда

Собственикът на няколко летища във Великобритания British Airport Authority (BAA) е постигнал споразумение за продажбата на Гетуик, второто най-натоварено летище на Острова, на Global Infrastructure Partners (GIP) срещу 1,51 млрд. паунда, съобщи BBC.

От BAA казват, че приходите от сделката ще бъдат използвани основно за изплащане на част от съществуващите задължения на компанията.

Инвестиционният фонд GIP вече притежава летището London City Airport, което обслужва основно финансовия център на Лондон.

BAA беше задължена да продаде Гетуик, след като британският регулатор за защита на конкуренцията установи, че клиентите са засегнати от липса на конкуренция между летищата.

Компанията трябва да продаде също летище Станстед и едно летище в Глазгоу или Единбург, но обжалва решението.

„BAA се променя и днешната новина бележи ново начало и за Гетуик, и за BAA“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Колин Матюс. Той допълва, че BAA ще се фокусира върху подобряване на Хийтроу и другите си летища.

Продажбата на Гетуик подлежи на одобрение от страна на ЕС и трябва да бъде финализирана през декември.

BAA беше купена от испанската Ferrovial за над 10 млрд. паунда през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още